Consiliere vocationala individuala sau de grup?

Consiliere vocationala individuala sau de grup?

Ce tip de program sa alegi: consiliere vocationala individuala sau de grup?

Vă pot spune din start că ambele au rezultate foarte bune și își ating obiectivul principal: claritate în alegerea unui drum pe mai departe în viață, fie că vorbim aici despre confirmarea alegerilor deja făcute sau relevarea totală a unor noi căi. Ca obiective secundare, dar nu mai puțin importante, în decursul procesului lucrez foarte mult pe valorizare, creșterea încrederii participanților în propriile forțe și dezvoltare personală individualizată. Alegerea tipului de consiliere ține foarte mult de stilul de învățare preferat al persoanei care intră în proces. Nici o persoană nu este la fel ca cealaltă, nici o grupă nu este la fel ca cealaltă. Astfel, fiecare proces oferă noi surprize atât pentru mine, dar cu siguranță și pentru participanți. Chiar dacă urmez o structură asemănătoare pentru ambele tipuri de consiliere, particularizez foarte mult pe parcurs în funcție de nevoile de dezvoltare ale participanților/participantului și în funcție de dinamica grupului.

Când să alegi consilierea de grup? – când îți place să interacționezi cu oamenii și să îți faci noi prieteni – când îți place să înveți și din experiențele celorlalți – dacă îți plac jocurile de echipă – când îți place să vorbești despre tine altora Programele de consiliere de grup sunt organizate de obicei în 2 sesiuni de câte 5 ore, de preferat în zile consecutive (de weekend). ”Pe cât de intens și neașteptat, pe atât de distractiv și plin de haz a fost tot ce am făcut la sesiunile de consiliere de grup. Am aflat atât de multe lucruri noi despre mine, lucruri la care nu am timp să mă gândesc în mod obișnuit.” mi-a mărturisit David, unul dintre primii participanți la sesiunile GROW.

Când să alegi consilierea individuală? – când îți este greu să te deschizi în fața mai multor persoane – când îți dorești să abordăm problemele în profunzime, dincolo de testele de autocunoaștere – ești o persoană analitică, căreia îi place să despice firul în patru – când vrei să afli cât mai multe lucruri despre tine și cum poți deveni cea mai bună variantă a ta ”Exercițiile înclinate mai mult pe partea de psihologie au fost cele mai interesante (ex: grădină cu trandafiri), încorporarea lor în ședințe a fost o alegere excelentă și aș sugera-o și pe viitor dacă și cel consiliat este de acord” mi-a mărturisit Miruna la finalul celor 6 ședințe. Programele de consiliere individuală sunt construite în jurul a minim 5 ședințe de câte 1 oră, cu posibilitatea de extindere până la maxim 10 ședințe, în funcție de nevoile persoanei consiliate. Oricare din variante vei alege, îți promit că va fi un proces de autocunoaștere provocator în care vei afla multe lucruri despre tine și despre care sunt cele mai potrivite oportunități pentru viitorul tău profesional.

Autor: Madalina Corciu, consilier de dezvoltare personala