
Dezvoltarea competentelor digitale la Europe Code Week 2020
Asociatia “Un strop de fericire” a fost si anul acesta organizator Europe Code Week, oferind tinerilor, pentru al treilea an la rand, un context de invatare si dezvoltare a abilitatilor in domeniul tehnologiei.
Code to Help 3
Vineri, 16 octombrie 2020, tineri cu varsta medie de 16 ani, pasionati de programare, s-au intalnit online si au prezentat unui juriu de specialitate solutii create de ei, aplicatii cu care cred ca pot ajuta comunitatea in conditiile pandemiei de Covid.
Ideile prezente in concurs au adresat nevoi sesizate de tineri, sanatatea mintala, socializarea, sistemul de educatie online, validarea starii de sanatate a angajatilor intr-o companie sau monitorizarea contactilor unei persoane bolnave.
Juriul a fost format din specialisti in domeniul programarii:
- Lucian Gheorghe , fondator al mai multor companii din domeniul programarii si tehnologiei, ca TMT Analysis sau SoftManager
- Catalin Visoschi, Java specialist
Acestia au dorit sa premieze cu sedinte de mentorat cele mai documentate idei, asa incat sa faciliteze dezvoltarea si implementarea lor. Acestea au fost: dezvoltarea unei aplicatii suport pentru sanatate mintala si o aplicatie de validare a starii de sanatate a persoanelor care intra si ies dintr-o companie.
In anul 2019,ideea finalista la Code to Help editia 2, YOU-th Development App, a intrat in viata reala a tinerilor din @Asociatia Un Strop De Fericire incepand cu aceasta saptamana, #EuropeanCodeWeek2020. Aceasta este o aplicatie care monitorizeaza dezvoltarea personala si activitatea practica a voluntarilor, in stransa legatura cu cele 8 competente de invatare continua. Ea a fost dezvoltata de Stefan Radu, elev la Colegiul National Mihai Viteazul din Ploiesti si voluntar la Asociatia Un Strop de Fericire.
Obiectivul asociatiei este sa puna la dispozitia copiilor si tinerilor evenimente de educație digitala, cat si un context de lucru complex care sa stimuleze dezvoltarea abilitatilor digitale, dar si de lucru in echipa, de rezolvare a problemelor, gandire critica si creativa.
In saptamana 19-23 octombrie 2020, Asociația Un Strop de Fericire a organizat activitati de initiere in programare adresate copiilor din comunitatea defavorizata din Ploiesti. Astfel, timp de 5 zile, un grup de 20 de copii cu varste intre 8 si 12 ani, indrumati de o echipa de 10 voluntari, elevi de liceu, au patruns in tainele programarii in Scrach, avand ca obiectiv sa creeze propria poveste animata.
Pe termen lung, ne-am propus prin acest proiect sa oferim copiilor si tinerilor oportunitati de invatare si familiarizare cu tehnologia, sa pregatim copiii din mediile vulnerabile pentru scoala online.