Youth Hub, SCOALA PENTRU VIATA!

Youth Hub, SCOALA PENTRU VIATA!

Ai aflat? Din 6 septembrie, Youth Hub, centrul de tineret al Asociatiei Un Strop de Fericire deschide inscrierile pentru tineri cu varsta peste 15 ani la programul SCOALA PENTRU VIATA!

Formular de inscriere https://forms.gle/L8LaRywqnahGLnSP7

Q&A https://bit.ly/3AKpG9Z

SCOALA PENTRU VIATA este pentru adolescentii care au nevoie sa isi descopere si formeze potentialul, sa isi gaseasca motivatia si dezvolte increderea in sine, abilitatile de vorbit in public, spiritul de leader si cel antreprenorial, pentru cei care doresc sa acumuleze cunostinte despre bani si gestionarea lor, sa invete de ce si cum sa se implice in comunitate, sa organizeze si faciliteze un proiect, sa isi planifice cariera si obiectivele din viata personala.

Acest program este gandit sa raspunda intr-o forma structurata si de lunga durata nevoii de formarea a tinerilor pentru viata si cariera , a atitudinii, abilitatilor si competentelor esentiale oricarui cetatean european in vremurile moderne in care traim.

SCOALA PENTRU VIATA este un program de dezvoltare personala si formare a competentelor pentru viata si cariera. Este adresat tinerilor cu varsta peste 15 ani.

Fiecare tip de activitate din program corespunde dezvoltarii mai multor tipuri de competente si isi propune obiective cu rezultate masurabile, un parcurs pe durata unui an scolar, asa incat invatarea sa se faca temeinic dar si usor si atractiv, prezenta in program sa fie usor accesibila oricarui tanar ocupat cu sarcinile scolare.

Temele care fac obiectul activitatilor din program sunt: comunicare si vorbit in public, lucru in echipa si competente sociale, initierea, organizarea si facilitarea unui proiect, gestionarea banilor  si educatie financiara, aplicatii de utilizat in proiecte si abilitati digitale, consiliere in cariera, pregatirea cv-ului si a unui interviu de job, principii de leadership, abilitati de antreprenoriat, activism civic si educatie de mediu, incredere personala si gestionarea emotiilor, activitati sportive.

Programul este conceput asa incat parcursul de dezvoltare personala al tanarului sa fie permanent monitorizat pe 3 etape importante:

  • Cursuri si ateliere cu scop de formare,
  • Coordonarea si facilitarea de catre tineri a unor proiecte existente pe o diversitate de teme educationale, sociale  si sportive,
  • Initierea proprilor proiecte cu ajutorul mentoratului primit pentru generarea lor.

Astfel, tinerii isi dezvolta abilitatile sociale, de lucru cu oamenii, inteligenta emotionala si abilitatile de leader si o sumedenie de cunostinte utile pentru viitorul lor social si profesional.

Deasemenea, programul faciliteaza si accesul la evenimente educationale si sportive organizate de asociatie sau partenerii ei, participari in proiecte internationale, accesul la activitati practice de forma voluntariatului, a vizitelor de studiu sau internship. Un castig deosebit pentru cei care frecventeaza activitatile noastre este comunitatea UN STROP DE FERICIRE, o comunitate de sute de tineri cu valori comune prin care tinerii pot lucra si se pot distra impreuna.

Metodele folosite in activitati se bazeaza pe invatarea practica, in echipa, de la egal la egal, prin intermediul jocului sau a unor metode inovative, si, foarte important, prin intermediul implicarii in proiecte.

Procesul de evolutie al tinerilor este monitorizat, asa incat rezultatele invatarii sa coincida cu obiectivele personale de evolutie si formare a abilitatilor, competentelor si atitudinii pentru o viata activa.

Efortul fiecarui participant este certificat printr-un document recunoscut de angajatori si universitati.

Activitatile sunt realizate de profesionisti, experti in diferite domenii de activitate, dar si de tineri care au crescut in spiritul metodelor abordate de asociatie.

Si pentru ca programul isi propune sa fie unul care sa ofere acces incluziv tinerilor, dar si sa ofere acestora o validarea si recunoastere a progresului personal si a muncii lor, programul pentru anul scolar 2021-2022 include 20 de burse sociale si 15 burse de excelenta, oferite cu ajutorul sponsorilor AUSF.

Inscrierile in program se vor face in saptamana 6 – 11 septembrie, pe principiul primul venit, primul servit, pentru toti tinerii liceeni din Ploiesti si jud. Prahova, care adera la valorile noastre si isi doresc sa porneasca alaturi de noi in calatoria cunoasterii de sine, in limita locurilor disponibile.

Informatii detaliate vor fi disponibile pe paginile de social media ale Asociatiei Un Strop de Fericire.

Programul a fost testat in ultimul an cu un numar de 400 de tineri, rezultatele lui fiind vizibile si apreciate.

Incepand cu acest an scolar, ne propunem sa ne concentram mai mult pe sustenabilitatea programului atat pentru asociatie cat si pentru tinerii care-l acceseaza, pentru ca asociatia sa poata suporta costurile derularii unui astfel de program.

Tinerii care nu vor prinde loc in acest program pot beneficia de acces punctual la cursuri, activitati tematice, sesiuni de consiliere pentru orientare in cariera bazate pe aceeasi abordare inovativa si eficace.

Nu in ultimul rand, daca din diverse motive nu pot intra in asociatie si doresc sa inceapa o initiativa de sine statatoare in comunitate, pot benficia de mentorat gratuit din partea asociatiei, pe baza unei programari prealabile.

Povestea centrului nostru de tineret a inceput in 2015, cand ne-am propus sa facem ceva care sa conteze si pentru tinerii care ne ajutau la voluntariat in casele de copii. Aveam atunci nevoie de  un “acoperis” , un loc care sa aduca tinerii impreuna, sa le ofere access la resurse utile pentru formare si activarea lor, oportunitati de voluntariat si la metode nonformale de invatare.

In 2020, in timpul pandemiei, avand alaturi 300 de tineri in centrul nostru de tineret, cu nevoie de access la o comunitate si invatare practica si mai mare, am inceput  sa construim un program dedicat acestora, de dezvoltare personala si invatare practica, care sa -i ajute la formarea competentelor de baza necesare oricarui tanar pentru viata independenta si angajare. Ne-a ajutat experienta proiectelor internationale strategice, in care am acumulat experienta de lucru cu tinerii, cea cu Finlanda si Suedia in mod special.

Ce a urmat?

Cine are un adolescent in familie, stie. Am testat toata vara si de un an incoace activitati pe cat de distractive, pe atat de pline de informatii utile si atractive!

La Cod Rosu in Activenia, pentru o zi guvernarea locala a apartinut tinerilor.

La Digital Factory cu Miro si Canva ne-am echipat pentru proiecte de succes.

La Castigi in 60 de secunde, am pus  perspicacitatea si echipa la putere.

A fost apoi Cool It si  Pamantul supraincalzit si-a capatat atentia si interventia noastra.

La Psy Taks, psiholog Diana Avram ne-a invatat intr-un mod super distractiv sa reflectam la propriile emotii si increderea  in sine.

 Am fost reporteri la Ziarist pentru o zi, iar  ziaristul si omul de televiziune Claudius Dociu a realizat cu fiecare dintre participanti interviuri ca la orice ziar care se respecta.

Sigur am descoperit cine suntem cu Alexandra Barbu, psiholog si specialist in recrutare, si am conturat planul de cariera la Grow cu Mada Corciu, expertul nostru in consiliere pentru job.

Si foarte important, am intrat in dialog cu profesionisti din domenii diverse, la Human Library, pentru o alegere in deplina cunostinta de cauza a viitoarei meserii.

Acestea sunt doar cateva din activitatile care ne-au adus impreuna, ne-au emotionat, la care ne-am facut prieteni, si, daca reflectam cat de putin, am invatat atat de multe.

Asociația Un Strop de Fericire se află in anul 10 de activitate in slujba dezvoltarii tinerilor, fie ca vorbim de cei care traiesc in zone defavorizate, carora viata nu le-a oferit pana acum prea multe sanse, sau de tinerii exceptionali, plini de calitati si de dorinta de a realiza cat mai mult, pentru ei si comunitatea in care traiesc.

Asociatia  faciliteaza accesul tinerilor la oportunitati de invatare, dezvoltare personala si promoveaza voluntariatul, ca mijloc de schimbare in comunitate.

Prin mijloace practice si metode inovative de educatie, asociatia permite tinerilor sa dobandeasca competente esentiale, cunostinte si abilitati, care contribuie la dezvoltarea lor socio-educativa, incurajeaza participarea activa in societate si le imbunatateste perspectivele de admitere la universitate si angajare.

Pentru mai multe informatii despre Asociatia Un Strop de Fericire si proiectele acesteia vizitati website-ul asociatiei, precum si paginile de Facebook şi Instagram, raport 2020 https://bit.ly/3BpVqBb