De ce consiliere vocationala?

De ce consiliere vocationala?

Cum am ajuns să fiu consilier vocațional?

Madalina Corciu, consilier de dezvoltare personala

Dacă la vârsta de 10 ani ma întreba cineva ”Ce vrei sa devii când vei fi mare?” cu siguranță nu aș fi știut ce să îi spun, cu atât mai mult nu i-aș fi spus că voi fi consilier vocațional. Nici când a fost timpul să îmi aleg o facultate nu am știut foarte bine încotro să mă îndrept și alegerile pe atunci de învârteau între domenii precum inginer, profesor, medic, avocat, economist sau jurnalist. În zilele noastre poate se mai adaugă câteva, dar majoritatea meciurilor de alegere tot pe aici se joacă. Nici gând de concepte precum consilierea vocațională. Deși îmi aduc aminte că la ora de dirigenție în clasa a unsprăzecea ne-a adus diriginta un test din care reieșeau ceva profesii care ni se potriveau. Acum îmi dau seama că acela poate a fost chiar testul Holland care se folosește și acum în procesul de consiliere vocațională.

Și atunci, cum am ajuns să fiu consilier vocațional?

Cam pe la vârsta de 30-35 de ani am observat că atât eu cât și prietenii mei începusem să devenim frustrați de job-urile corporatiste pe care le prestam. Și încet-încet în mintea mea s-au născut noi întrebrări de genul ”de ce am ajuns să fac asta?” sau ”oare îmi pot schimba direcția profesională?”.

La a doua întrebare răspunsul a fost destul de simplu, pentru că tot vedeam în jurul meu oameni care își schimbau complet domeniu de activitate (din funcționar bancar în maseur,  din IT-ist în cofetar, din profesor în nutriționist sau din economist în asistent veterinar). Eu însămi am schimbat macazul de la corporație către zona ONG, tocmai împinsă de acel imbold care îmi spunea ca salariul mare și cariera nu sunt atât de valoroase pentru mine ca nevoia de a contribui la o cauză, nevoia de a ajuta.

La prima întrebare răspunsurile au fost mai complexe: de la contextul de după revoluție când era un haos total în țară, până la modelele insuflate de părinții noștri, reminiscențe ale comunismului care spuneau că ”ai succes atunci când ai casa și mașina ta și eventual o familie”. Totodată am început să aflu și despre modelele din vest care mi se păreau wow, despre cum ei după ce termină liceul pleacă prin lume cu rucsacul în spate să se cunoască mai bine și să își dea seama ce își doresc de la viață în urma experiențelor practice. Iar mai apoi își aleg profesia.

Și pentru că sunt mamă a trei copii, nu puneam să nu mă gândesc la cum îi voi putea ajuta chiar pe ei să își găsească propria cale. Chiar dacă eram conștientă de faptul că viața își poate schimba cursul, mă frământa gândul că poate dacă ne-am cunoaște mai bine atât pe noi, cât și opțiunile pe care le avem, am putea face alegeri mai bune încă de la vârsta de 18 ani.

Și așa am aflat că există și în Romania conceptul de consiliere vocațională și că este o profesie de sine stătătoare, prin care îi poți sprijini pe oameni să facă alegerile cele mai apropiate de sinele lor. Și am acest această cale, pentru mine și pentru a-i ajuta pe cei ce au nevoie. Așa am ajuns să lucrez cu tinerii de liceu sau gimnaziu care sunt la început de drum și care sunt în momentul de a face o alegere pentru mai departe. Fie că ne întâlnim în ședințe individuale sau de grup, este minunat de fiecare dată să le văd emoția auto-descoperirii și acel moment de ”AHA” când încep să vadă lucrurile mult mai clar, să prindă încredere în ei că sunt pe calea cea bună și să pornească la drum cu motoarele turate la maxim.

Ce tip de program sa alegi: consiliere vocationala individuala sau de grup?

Vă pot spune din start că ambele au rezultate foarte bune și își ating obiectivul principal: claritate în alegerea unui drum pe mai departe în viață, fie că vorbim aici despre confirmarea alegerilor deja făcute sau relevarea totală a unor noi căi. Ca obiective secundare, dar nu mai puțin importante, în decursul procesului lucrez foarte mult pe valorizare, creșterea încrederii participanților în propriile forțe și dezvoltare personală individualizată. Alegerea tipului de consiliere ține foarte mult de stilul de învățare preferat al persoanei care intră în proces. Nici o persoană nu este la fel ca cealaltă, nici o grupă nu este la fel ca cealaltă. Astfel, fiecare proces oferă noi surprize atât pentru mine, dar cu siguranță și pentru participanți. Chiar dacă urmez o structură asemănătoare pentru ambele tipuri de consiliere, particularizez foarte mult pe parcurs în funcție de nevoile de dezvoltare ale participanților/participantului și în funcție de dinamica grupului.

Când să alegi consilierea de grup? – când îți place să interacționezi cu oamenii și să îți faci noi prieteni – când îți place să înveți și din experiențele celorlalți – dacă îți plac jocurile de echipă – când îți place să vorbești despre tine altora Programele de consiliere de grup sunt organizate de obicei în 2 sesiuni de câte 5 ore, de preferat în zile consecutive (de weekend). ”Pe cât de intens și neașteptat, pe atât de distractiv și plin de haz a fost tot ce am făcut la sesiunile de consiliere de grup. Am aflat atât de multe lucruri noi despre mine, lucruri la care nu am timp să mă gândesc în mod obișnuit.” mi-a mărturisit David, unul dintre primii participanți la sesiunile GROW.

Când să alegi consilierea individuală? – când îți este greu să te deschizi în fața mai multor persoane – când îți dorești să abordăm problemele în profunzime, dincolo de testele de autocunoaștere – ești o persoană analitică, căreia îi place să despice firul în patru – când vrei să afli cât mai multe lucruri despre tine și cum poți deveni cea mai bună variantă a ta ”Exercițiile înclinate mai mult pe partea de psihologie au fost cele mai interesante (ex: grădină cu trandafiri), încorporarea lor în ședințe a fost o alegere excelentă și aș sugera-o și pe viitor dacă și cel consiliat este de acord” mi-a mărturisit Miruna la finalul celor 6 ședințe. Programele de consiliere individuală sunt construite în jurul a minim 5 ședințe de câte 1 oră, cu posibilitatea de extindere până la maxim 10 ședințe, în funcție de nevoile persoanei consiliate. Oricare din variante vei alege, îți promit că va fi un proces de autocunoaștere provocator în care vei afla multe lucruri despre tine și despre care sunt cele mai potrivite oportunități pentru viitorul tău profesional.